www.diy2010.com - Οδηγίες με Video και Φωτογραφίες για τη
συντήρηση & διαχείριση ακινήτων, Ηλεκτρολογικά - Υδραυλικά - Βαψίματα, 
Γυψοσανίδες, Μόνωση, Κλιματιστικά, Κλειδαριές,
Ενέργεια, Μίσθωση & Φορολογία κ.α.

diy2010.com - Φτιάξτο μόνο σου και σώσε τα λεφτά σου

Στεγανοποίηση / Υγρομόνωση Κτιρίων & Λοιπών Δομικών Κατασκευών

ΜΟΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ / ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΗ

Στεγανοποίηση / υγρομόνωση είναι η επικάλυψη επιφανειών σε κτήρια ή άλλες δομικές κατασκευές με κατάλληλα υλικά, έτσι ώστε να μην είναι διαπερατές από το νερό. Συνήθως  στόχος είναι να κρατήσουμε τα νερά έξω από μια κατασκευή π.χ. στεγανοποίηση ενός δώματος ή ταράτσας, ενός τοίχου, ενός υπογείου κλπ.(δηλαδή έξω από το περίβλημα του κτιρίου).

Η σωστή στεγανοποίηση είναι απαραίτητη, λόγω των πολλαπλών  προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση νερού στα εσωτερικά τμήματα μιας οικοδομής και  γενικότερα ενός κτηριακού συγκροτήματος.

Στις εφαρμογές στεγανοποίησης/υγρομόνωσης δώματος ή ταράτσας,  χρησιμοποιούνται δυο (2) κατηγορίες υλικών :

Α) τα επαλειφόμενα (ελαστομερή ακριλικά, ασφαλτικά βερνίκια, πολυουρεθανικά,  τσιμεντοειδή γαλακτώματα κτλ) και

Β) οι μεμβράνες (ασφαλτόπανα, υαλοϋφάσματα, PVC, EPDM, HDPE, αυτοκόλλητες, ταινίες αρμών κτλ).

Συνήθως στη φάση της κατασκευής των κτηρίων (ιδιαίτερα των οικοδομών), δεν λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για εξειδικευμένη στεγανοποίηση, πλην ειδικών κατασκευών. Με την πάροδο όμως των δεκαετιών λόγω φθορών (πχ ρωγμών σε μωσαϊκά ταρατσών, σκασίματα επιχρισμάτων κτλ), τίθεται επιτακτικά το θέμα της στεγανοποίησης διαφόρων επιφανειών.

Για την σωστή επιλογή του υλικού που θα επιλέξουμε,  πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, το είδος και το υλικό της επιφάνειας  (ταράτσα, δώμα, βεράντα, υπόγειο, ζαρντινιέρα κτλ) και το κόστος  που αντέχει η τσέπη μας.

Για ολοκληρωμένες- εφαρμογές και μεγάλες επιφάνειες η στεγανοποίηση των κτηρίων συνήθως γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις  με λίγη διάθεση και προσπάθεια μπορούμε να συντηρήσουμε και να στεγανοποιήσουμε μόνοι μας ταράτσες, μπαλκόνια, ζαρντινιέρες και να γλυτώσουμε από ένα επιπλέον έξοδο.

Παρακάτω θα περιγράψουμε τις δυο συνηθέστερες περιπτώσεις στεγανοποίησης δωμάτων/ταρατσών. 

 

Στεγανοποίηση υγρομόνωση δώματος / ταράτσας με επαλειφόμενο ελαστομερές ακρυλικό  υλικό  επίστρωσης. 

ΥΛΙΚΑ

Επαλειφόμενο ελαστομερές στεγανωτικό δωμάτων/ταρατσών.

Aστάρι  επαλειφόμενων ελαστομερών στεγανωτικών.

Υαλόπλεγμα (Fiberglass) για την ενίσχυση στεγανωτικών επιστρώσεων ή

Πολυεστερικό ύφασμα για την ενίσχυση στεγανωτικών επιστρώσεων.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Σπάτουλα, κοπίδι, πινέλο μεσαίο, ρολό με κοντάρι.

ΣΤΟΧΟΣ-ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η στεγανοποίηση/υγρομόνωση των δωμάτων/ταρατσων θα πρέπει να εξασφαλίζει την στεγανότητά τους και να προσφέρει αξιοπιστία και διάρκεια στο χρόνο, ελαστικότητα και καλή πρόσφυση ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Τις παραπάνω απαιτήσεις καλύπτουν τα περισσότερα  επαλειφόμενα ελαστομερή προϊόντα, τα οποία δημιουργούν μία συνεχόμενη ελαστική μεμβράνη, χωρίς αρμούς ή ενώσεις και χρησιμοποιούνται για στεγανοποίηση/υγρομόνωση επιφανειών δωμάτων/ταρατσών αλλά και για τοπική στεγάνωση ρωγμών.

Τα προϊόντα αυτά παρέχουν ικανοποιητική πρόσφυση με τα υπάρχοντα υλικά του υποστρώματος, ελαστικότητα, ανθεκτικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

Για αυτούς τους λόγους αποτελούν μια απλή, σίγουρη και εύκολη στην εφαρμογή της λύση, ακόμα και σε δύσκολα σημεία στεγανοποίησης (π.χ. ενώσεις με ταρατσομόλυβα, γωνίες, ακμές κλπ.). Επιπλέον

Λόγω της εύκολης εφαρμογής τους τα ελαστομερή προϊόντα στεγάνωσης, είναι ιδανικά για την εκ των υστέρων στεγανοποίηση δωμάτων καθώς και για επισκευές υφιστάμενων υποδομών στεγάνωσης.

Εφαρμόζονται σε όλα τα συνηθισμένα υποστρώματα των δωμάτων, όπως σκυρόδεμα, μωσαϊκό, ταρατσόπλακες κλπ. Επιπλέον είναι και η πιο οικονομική λύση από άλλες εφαρμογές στεγανοποίησης/υγρομόνωσης.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την πάροδο κάποιων ετών, πιθανόν να υπάρξει καταπόνηση του ελαστομερούς επιστρώματος, από την ηλιακή ακτινοβολία, την επισκεψιμότητα  του δώματος/ταράτσας, οπότε καλό είναι να γίνεται μια περιοδική συντήρηση με επάλειψη της επιφάνειας.

 ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ  ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Καθολική στεγανοποίηση επιφάνειας δώματος

1. Καθαρίζουμε καλά την υπάρχουσα επιφάνεια, ώστε να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από σαθρά υλικά, σκόνες, λίπη κλπ.

2. Κατόπιν ασταρώνουμε την επιφάνεια με κατάλληλο  αστάρι που θα δημιουργήσει το απαραίτητο υπόστρωμα που θα υποδεχθεί το μονωτικό υλικό.

3. Μετά το στέγνωμα του ασταριού  (1-2 ώρες), επαλείφουμε την επιφάνεια με το ελαστομερές προϊόν χρησιμοποιώντας βούρτσα ή ρολό σε 2 στρώσεις,. Η δεύτερη στρώση θα γίνει σταυρωτά και αφού στεγνώσει η πρώτη.

4. Οταν υπάρχουν ρωγμές στην επιφάνεια του δώματος/ταράτσας, επιβάλλεται  η τοπική, κατά μήκος των ρωγμών, ενίσχυση της ελαστομερούς μεμβράνης με μια ταινία πολυεστερικού υφάσματος (φάρδους περίπου 10 εκ) ή υαλοπλέγματος.

Στην περίπτωση αυτή, μετά το στέγνωμα του ασταριού, γίνεται επάλειψη με ελαστομερές υλικό κατά μήκος των ρωγμών και ενώ αυτό είναι ακόμη νωπό, τοποθετείται η ταινία του υαλοπλέγματος ή του πολυεστερικού υφάσματος.

5. Αφού στεγνώσουν αυτές οι στρώσεις (με υαλοπλέγμα ή του πολυεστερικό ύφασμα),  στις ρωγμές, θα ακολουθήσουν μια ή δυο (για καλύτερο αποτέλεσμα) επαλείψεις όλης της επιφάνειας του δώματος/ταράτσας με το υλικό της ελαστομερούς μεμβράνης. Η δεύτερη επάλειψη θα πρέπει να γίνει αφού στεγνώσει η πρώτη.

6. Καλό είναι η στεγανοποίηση να επεκτείνεται και στις κατακόρυφες επιφάνειες του δώματος/ταράτσας(περιμετρικό στηθαίο, απόληξη κλιμακοστασίου κλπ.) σε ύψος τουλάχιστον 10-15 εκ. προκειμένου να διαμορφωθεί μια στεγανολεκάνη.

Τοπική στεγάνωση ρωγμών

1. Καθαρίζουμε καλά την υπάρχουσα επιφάνεια, ώστε να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από σαθρά υλικά, σκόνες, λίπη κλπ.

2. Κατόπιν ασταρώνουμε την επιφάνεια με κατάλληλο αστάρι, μόνο κατά μήκος των ρωγμών και σε πλάτος 10 εκ, που θα δημιουργήσει το απαραίτητο υπόστρωμα που θα υποδεχθεί το μονωτικό υλικό.

3. Αφού στεγνώσει το αστάρι, εφαρμόζεται η πρώτη επάλειψη του με ελαστομερές υλικό κα ενώ αυτό είναι ακόμη νωπό, τοποθετείται η ταινία του υαλοπλέγματος ή του πολυεστερικού υφάσματος.

4. Αφού στεγνώσουν αυτές οι στρώσεις (με υαλοπλέγμα ή πολυεστερικό ύφασμα) στις ρωγμές, θα ακολουθήσουν 1 ή 2 (για καλύτερο αποτέλεσμα) επαλείψεις με το ελαστομερές υλικό. Η δεύτερη επάλειψη θα πρέπει να γίνει αφού στεγνώσει η πρώτη.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Οι εργασίες στεγανοποίησης / υγρομόνωσης σε δώματα /ταράτσες υφιστάμενων κτηρίων και οικοδομών με την παραπάνω τεχνική-μεθοδολογία μπορούν να γίνουν από όλους μας, εφόσον προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία.  

Δεν εκτελούμε εργασίες στεγανοποίησης όταν υπάρχουν πολλά σύννεφα ή υγρασία στο περιβάλλον καθώς και πιθανότητα βροχής. Η ιδανικότερη εποχή για τέτοιες εργασίες είναι από Μάιο έως και Σεπτέμβριο.   

Στα σημεία του δώματος/ταράτσας που δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα, με ενίσχυση της μόνωσης με την προσθήκη ταινιών πολυεστερικού υφάσματος ή υαλοπλέγματος. Ακόμα μπορούμε να αναζητήσουμε πιο ισχυρό ελαστομερές υλικό (μεμβράνη) για επάλειψη στα συγκεκριμένα σημεία.  

 

Στεγανοποίηση-υγρομόνωση δώματος/ταράτσας με ασφαλτόπανα.

ΥΛΙΚΑ

Ασφαλτόπανα  με οπλισμό από πολυεστερικό ύφασμα ή   ασφαλτόπανα με από οπλισμό πολυεστερικό ύφασμα και επικάλυψη φύλλο αλουμινίου ή ψηφίδες.

Ρητινούχο ή ταχείας πήξης επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα.

Ασφαλτικό γαλάκτωμα (αστάρι). Ασφαλτική μαστίχα.

ΣΤΟΧΟΣ-ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η στεγανοποίηση/υγρομόνωση των δωμάτων/ταρατσων θα πρέπει να εξασφαλίζει την στεγανότητά τους και να προσφέρει  αξιοπιστία και διάρκεια στο χρόνο, ελαστικότητα και καλή πρόσφυση ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των  παραπάνω απαιτήσεων καλύπτει η στεγανοποίηση με υγρομονωτικά ασφαλτόπανα. Τα ασφαλτόπανα αυτά  κατασκευάζονται από μίγμα ασφάλτου, πλαστικά ή καουτσουκ σε συνδυασμό με πολυεστερικό ύφασμα ή γυαλί  για  οπλισμό και αντοχή.  Διατίθενται σε φύλλα και  επικολλούνται στο δώμα /ταράτσα με τη χρήση  φλόγιστρου (θερμοκόλληση).

Αποτελούν αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση στεγανοποίησης δωμάτων, εφόσον τοποθετηθούν με προσοχή και επιμέλεια από εξειδικευμένα συνεργεία.

Χρησιμοποιούνται  για εφαρμογές στεγανοποίησης δωμάτων/ταρατσών στην φάση της κατασκευής του κτηρίου αλλά και εκ των υστέρων.

Εφόσον το  υλικό  του ασφαλτοπάνου   αποτελεί την τελική στρώση της επιφάνειας του δώματος πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την προστασία της από την υπεριώδη ακτινοβολία, την μηχανική και στατική καταπόνηση.  

Αυτό μπορεί να γίνει,  με την επιλογή  ασφαλτόπανων  που επικαλύπτονται  με ορυκτές ψηφίδες διαφόρων χρωματισμών ή φιλμ αλουμινίου ή άμμο χαλαζία.  Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα για την επικάλυψη του υλικού στεγανοποίησης  με κάποια άλλη επίστρωση όπως με ταρατσόπλακες (με ανάλογη βέβαια επιβάρυνση του τελικού κόστους).

 ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΟ  ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΑ  ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1. Η υπάρχουσα επιφάνεια καθαρίζεται καλά, ώστε να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από   σαθρά υλικά, λάδια, σκόνες κλπ.

2. Έλεγχος για σωστές κλίσεις σε όλη την επιφάνεια του δώματος/ταράτσας και όπου απαιτείται επιδιορθώσεις κλίσεων με χρήση τσιμεντοκονίας.

3. Όπου δημιουργούνται  γωνίες στα σημεία που συναντά η πλάκα του δώματος  τα κατακόρυφα στοιχεία, πρέπει να εξομαλυνθούν σε όλο το μήκος τους, με την κατασκευή ενός "λουκιού" με τσιμεντοκονίαμα (ενισχυμένο με οικοδομική ρητίνη). Έτσι δεν θα διπλώνει το ασφαλτόπανο σε ορθή γωνία και αποτρέπεται μια πιθανή τσάκιση και ρηγμάτωσή του.

4. Πριν την επικόλληση του ασφαλτοπάνου, η επιφάνεια του δώματος ασταρώνεται με ένα ασφαλτικό γαλάκτωμα για τη δημιουργία κατάλληλου υποστρώματος.

5. Τα φύλλα του ασφαλτοπάνου αφού θερμανθούν με φλόγιστρο,  επικολλούνται στο υπόστρωμα που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του δώματος/ταράτσας. Η επικόλληση αρχίζει από τα χαμηλότερα σημεία, ώστε να μην δημιουργούνται  αρμοί κόντρα στο νερό που απορρέει. Το φιλμ που καλύπτει τη μεμβράνη εσωτερικά, λειώνει σε επαφή με τη φλόγα και έτσι διευκολύνεται η επικόλληση του ασφαλτοπάνου στο υπόστρωμα. Κατά τη τοποθέτηση τα γειτονικά φύλλα του ασφαλτοπάνου αλληλοκαλύπτονται σε πλάτος περίπου 10 εκ.

6. Όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των ασφαλτοπάνων, όπου σχηματίζονται  αρμοί από την ένωσή τους,  θερμαίνονται ξανά με το φλόγιστρο και σφραγίζονται πιεζόμενοι από ένα σιδερένιο κύλινδρο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή συγκόλλησή τους.

7. Η στεγανοποίηση  επεκτείνεται και στις κάθετες επιφάνειες (περιμετρικό στηθαίο, απόληξη κλιμακοστασίου κτλ) του δώματος και σε ύψος περίπου 40-50 εκ, ώστε να διαμορφώνεται μια στεγανολεκάνη. Τα άκρα των ασφαλτόπανων καλό είναι να στερεώνονται στις κατακόρυφες επιφάνειες με λάμες αλουμινίου, που στερεώνονται με χρήση γαλβανισμένων καρφιών και ροδελών. Το κενό μεταξύ λάμας και κατακόρυφης επιφάνειας σφραγίζεται συνήθως με ασφαλτική μαστίχα. Επίσης με την ίδια ασφαλτική μαστίχα σφραγίζονται τα σημεία όπου διακόπτεται η στεγάνωση (σωλήνες, υδροροές κτλ).